והנה אמר הגר״ח זצ״ל דבנוגע למצוות עשה שהזמן גרמא פשיטא דתלוי בחסרון קדושת ישראל, ורק אחרי הטבילה השניה חייב העבד המשוחרר במצוות אלו, כשזוכה לקדושת ישראל גמורה. ובנוגע לאשה העושה מצות עשה שהזמן גרמא פליגי הרמב״ם עם תוס׳ האם מברכת או לא. להרמב״ם (פ״ג מציצית הל״ט) לא מברכת, אך להתוס׳ (
ר״ה דף לג. ד״ה הא ר״י) מברכת. ואמר הגר״ח זצ״ל שמסתבר שעבד כנעני הרוצה לקיים מצוות עשה שהזמן גרמא אינו מברך עליהן לכ״ע, דבנוגע לאותן המצוות דינו כעכו״ם שאינו בר קיום המצוות האלו, ושאני דינו מדין האשה. דאשה מקודשת בקדושת ישראל גמורה ולכן לפי הרבה ראשונים מברכת על מצות עשה שהזמן גרמא דבעשייתה מקיימת מצות רשות וברכתה חלה על קיום המצוה. מאידך עבד דומה לעכו״ם במעשה״ג שאין לו קיום מצוה כלל, ואף לא מצות רשות שאין לו קדושת ישראל גמורה ובכן אין לו לברך
א. אכן התוס׳ במס׳ גיטין (דף מ. ד״ה כשרבו הניח לו תפילין) מחייבים עבד כנעני לברך על מצוות עשה שהזמן גרמא כמו אשה. ומסתבר דלשיטתם אזלי, שחולקים על הרמב״ם הנ״ל וסוברים שהטבילה השניה אינה אלא מדרבנן. ולדעתם עבד כנעני קדוש בקדושת ישראל שלמה כמו אשה, אלא שנפטר מחובת מצוות עשה שהזמן גרמן, ובהתאם לכך יכול לקיימן בתורת מצוות רשות ומברך עליהן כשמקיים אותן.
והנה יש להסתפק בדין עבד כנעני שאין לו יחוס, מהו דין יחוסו בין השיחרור לבין הטבילה השניה אליבא דהרמב״ם. האם דין יחוסו דומה לדיני קידושין ואישות ותלוי בחלות העבדות, ומאחר שנשתחרר ואינו עבד יש לו יחוס, או״ד שיחוסו תלוי בחסרון קדושת ישראל, וכמו דין מצוות עשה שהזמן גרמא, ולפני שטבל טבילה שניה שאין לו קדושת ישראל גמורה אין לו יחוס.
וביאר הגר״ח זצ״ל שהדין של עבד כנעני אין לו יחוס דומה לדיני קידושין ואישות, ותלוי בחלות העבדות בלבד, ולא בחסרון קדושת ישראל. והביא ראייה לכך ממס׳ גיטין
(מג.) וז״ל איבעיא להו מי שחציו עבד וחציו ב״ח שקידש בת חורין מהו וכו׳ ת״ש המית מי שחציו עבד וחציו ב״ח נותן וכו׳ חצי כופר ליורשיו, ואי אמרת קידושיו לאו קידושין יורשין מנא ליה עכ״ל. ועיי״ש בתוס׳ ד״ה ואי אמרת שהקשו וז״ל דמה תולה יורשין בקידושין, והלא בנו מן הפנויה יורשו וכו׳, וי״ל דסבר הש״ס דאם איתא דלאו בר קידושין הוא אין בנו מתייחס אחריו ולא דמי לעריות דתפסי בה קידושין לעלמא אבל האי דלאו בר קידושין הוא בשום מקום אין הבן מתייחס אחריו עכ״ל. ומבואר מדבריהם שדין היוחסין תלוי בדין קידושין, וחלות דין אחד הוא. דמהדרשה ״שבו לכם פה עם החמור, עם הדומה לחמור״, יוצאות שתי הלכות: א) אין בני עבד מתייחסים אחר אביהם, שכן לעבד אין לו יחוס
(יבמות סב א); ב) אין קידושין תופסין בעבד
(קידושין סח א). ואליבא דהתוס׳ דין אחד הוא - שאין שום יחס לעבד - לא יחס אישות ולא יחס קרבת משפחה. ולפיכך חצי עבד חצי בן חורין דאין בו תפיסת קידושין גם אינו בר יוחסין. ומאידך בעבד המשוחרר קודם טבילה שניה, כיון דבר קידושין הוא הרי הוא גם בר יוחסין. ומבואר דיסוד ההפקעה דיוחסין הוא מחמת החלות שם של עבד וכנ״ל
ב. וכן בנוגע להיתר העבד בשפחה כנענית הכריע הגר״ח זצ״ל שתלוי בשם עבדות בלבד ומשנשתחרר אסור בשפחה כנענית אפילו קודם שטבל.
גמ׳. אשה כו׳ פסולה לעדות. מבואר בגמרא שאשה פסולה לעדות. והנה בפסקי הרא״ש במס׳ מכות (פ״ק סי׳ י״ג - י״ד) מביא מתשובות הראב״ד שיש שני מיני פסולי עדות:
א) הפסול לעדות גרידא;
ב) המופקע מעדות לגמרי.
וז״ל הרא״ש: והראב״ד ז״ל כתב בתשובותיו שכל עדות שבטלה מקצתה מחמת פסול קורבה בטלה כולה ולא פלגינן דבורא וכו׳ והא דאמר אדם קרוב אצל עצמו ואין משים עצמו רשע היינו דוקא כשמעיד על עצמו שאין זה עדות כלל, אלא כמי שאינו דמי, שאין אדם נקרא לעצמו עד פסול כדי שנאמר עדות שבטלה מקצתה בטלה כולה וכו׳ לפי שאין שם עד כלל, ומוכח כדבריו בפ״ק דסנהדרין
(דף י.) דקאמר פלוני בא על אשתי הוא ואחר מצטרפין להורגו אבל לא להורגה וכו׳ דאשתו כגופו ואין זה עדות כלל, הלכך פלגינן דבורא וכו׳ עכ״ל. אליבא דהראב״ד והרא״ש המעיד על עצמו ואף המעיד על אשתו מופקעים מעדות ודינם שונה מעדים פסולים בעלמא. הכלל של עדות שבטלה מקצתה בטלה כולה שייך דוקא בפסולי עדות, אבל כשמעיד על עצמו או על אשתו ליכא מעשה הגדת עדות כלל, ומשום כך פלגינן דבוריה.
לאור זה יש לעיין בפסול האשה לעדות: האם נפסלת היא בפסול עדות דעלמא כקרוב ורשע, או האם מופקעת היא לגמרי ממעשה הגדת עדות. ונפק״מ בכת עדות שנמצאת ביניהם אשה - אם האשה יש לה שם עד פסול שאר עדי הכת יפסלו מחמתה. אבל אם אינה בגדר עדות כלל לא יפסלו שאר עדי הכת בגללה.
והנה הגרעק״א זצוק״ל בחדושיו ליו״ד (סי׳ רכ״ח סעיף ג׳) פסק שאף שמתירים נדרים בקרובים עכ״ז אשה פסולה להתרת נדרים. וז״ל דאשה לא, דדוקא קרובים דאין הפסול בגופו דראוי לדון למי שאינו קרובו עכ״ל, כלומר האשה אינה בת דין כלל ולפיכך מופקעת היא אף מהתרת נדרים, ואילו קרוב בר דין הוא ולפיכך פסול הוא רק לשאר משפטי התורה ולא להתרת נדריםג. ומוסיף וז״ל דאשה פסולה לדון וכתב הב״י דילפינן כן מעדות עכ״ל, לדעתו מופקעת האשה מדין כשם שהיא מופקעת מעדות. ויוצא לפי הגרע״א זצ״ל אליבא דהרא״ש שהדין של נמצא א׳ מהן קרוב או פסול כולן בטלין אינו חל בנוגע לעדות אשה כי אין האשה בת עדות כללד.
ונראה שכך עולה גם מדברי התוספות במס׳ נדה (דף נ. ד״ה כל). דאיתא במשנה (שם מט ב) כל הכשר לדון כשר להעיד, וכתבו התוס׳ וז״ל וא״ת והרי אשה דכשרה לדון כדכתיב בדבורה והיא שופטה את ישראל בעת ההיא וכו׳ ואשה פסולה להעיד כדאמרי׳ בפרק שבועת העדות. וי״ל דה״ק כל איש הכשר לדון כשר להעיד עכ״ל. ונראה בביאור דבריהם הסתומים כי הכלל שכל הכשר לדון כשר להעיד חל דוקא בנוגע לפסולים בעלמא, דמי שפסול לעדות פסול לדין, וא״א שהכשר לדון יהיה פסול לעדות. אכן אשה אינה פסולה לעדות אלא מופקעת מעדות לגמרי. ומשו״ה אינה בכלל דין המשנה דמס׳ נדה, וראויה היא לדון אף על פי שא״א לה להעיד.
ובכך מבוארים דברי הר״ן בגיטין (דף ב. ברי״ף דפוס ווילנא) וז״ל וי״א וכו׳ שאף הקרובים מצטרפים לשלשה דאע״ג דדיינים קרובים לבעל דבר פסולין בעלמא אפ״ה הקלו להכשירן כאן וכו׳ ואעפ״כ לא הכשירו שתצטרף האשה לג׳ משום דאשה לאו בת דין היא כלל עכ״ל. וכוונת הר״ן היא שהקרובים מצטרפים מדרבנן לבי״ד של בפני נכתב ובפני נחתם בגיטין משום שבני דין בעלמא הם אלא שפסולים לשאר מילי ולא לגיטין. לעומת זאת האשה, אינה בת דין כלל. היא מופקעת מדין ועדות לגמרי, ואף לבי״ד של קיום הגט.
אולם מהרמב״ם (עיין בפ״ט מהל׳ עדות הל״א - ג׳ ובפ״ה שם הל״ג) משמע שהוא משוה פסול הנשים לשאר פסולי העדות, ואף הדין של נמצא א׳ מהן קרוב או פסול עדות כולן בטלה חל בנשים. וגם ס״ל להרמב״ם שאשה פסולה לדון כשם שהיא פסולה לעדות וכשאר פסולים (פט״ז מהל׳ עדות הל״ו)ה.
תוס׳ ד״ה יהא עבד כשר לעדות. ז״ל תימה הא ילפינן בכל דוכתא ג״ש דלה לה מאשה עכ״ל. ונראה לתרץ את קושית התוס׳ לפי דעת הרמב״ם, דהרמב״ם הבחין בין פסול האשה לעדות לבין פסול העבד. להרמב״ם אף שהאשה פסולה לעדות מ״מ אינה מופקעת מעדות, וכמוש״כ בהל׳ עדות (פ״ט הל״א - ג׳ ובפ״ה שם הל״ג) שפסול האשה שוה לשאר פסולי עדות, ואף הדין של נמצא א׳ מהן קרוב ופסול עדות כולן בטלה חל בנשים. מאידך עבד מופקע לגמרי מחלות עדות.
וכך יוצא ממש״כ הרמב״ם בפ״ט מהל׳ עדות (הל״ד) וז״ל העבדים פסולין לעדות מן התורה שנא׳ ועשיתם לו כאשר זמם לעשות לאחיו מכלל שאחיו כמוהו מה אחיו בן ברית אף העד בן ברית, ק״ו לעכו״ם אם עבדים שהן במקצת מצות פסולין העכו״ם לא כ״ש, עכ״ל. להרמב״ם פסול העכו״ם נלמד מעבד, ששניהם נפסלים באותו פסול שאינם אחיו בן ברית. ופשיטא שעכו״ם אינו בר עדות כלל, וכמוהו עבד כנעני אינו בר עדות כלל.
ונראה דדברי הרמב״ם כאן אזלי לשיטתו הנ״ל שלעבד כנעני חסרה קדושת ישראל גמורה מדאורייתא - והוא חייב לטבול טבילה שניה מן התורה כדי לגמור את קדושתו משנשתחרר. ולפני שנשלמה קדושתו דינו לענין עדות כעכו״ם שאינו בר עדות כלל.
אבל שאני האשה מעבד כנעני. דאף שהאשה פטורה ממצוות עשה שהזמן גרמא מ״מ קדושה היא קדושת ישראל גמורה. וזה מוכרח מהא דקדושת ישראל של וולדות נקבעת ע״י אמם שהיא בת ישראל (עכו״ם שבא על בת ישראל הוולד ישראל, וישראל שבא על נכרית הוולד גוי). דקדושת ישראל של הוולד אתיא מהאם. ומוכח שקדושת ישראל שלה שלמה ותקיפה - ולכן בנוגע לוולדה הולכים לפי דינהו. ומשום הכי סובר הרמב״ם שהאשה פסולה לעדות, ואינה מופקעת לגמרי מעדות, שהרי היא נתקדשה בקדושת ישראל שלימה ומהווה בת ברית גמורה.
מאידך, עבד כנעני אינו בן ברית ומופקע מקדושת ישראל גמורה. כשטבל בראשונה להיות עבד כנעני לא נתקדש בקדושת ישראל גמורה כי אם בקדושת ישראל קלושה ולקויה. ולפיכך אליבא דהרמב״ם עבד כנעני מופקע מחלות שם עדות כעכו״ם, ואינו פסול לעדות בעלמא כאשה.
ונ״מ לענין דין נמצא א׳ מהכת פסול שעדות כולן בטלה. שדין זה חל רק בפסולי עדות, ולא באלו שמופקעים מעדות וכדמבואר ברא״ש (פ״ק מס׳ מכות סי׳ י״ג - י״ד). ולכן אליבא דהרמב״ם בנמצא א׳ מהכת אשה עדות כולן בטלה. דכיון דאשה פסולה לעדות ואינה מופקעת מהגדת עדות, מצטרפת לכת כדי לפוסלן. מאידך בנמצא א׳ מהכת עכו״ם או עבד עדות שאר העדים קיימת ולא בטלה. דכיון דעכו״ם ועבד מופקעים לגמרי מהגדת עדות אינם מצטרפים לכת כלל, וממילא עדות שאר העדים שבכת קיימת.
אמנם לולא הדרשה של מה אחיו בן ברית וכו׳ ומהלימוד של לה לה מאשה בלבד היה ניתן לדמות דין עבד לאשה. שעבד קדוש בקדושת ישראל שלמה כמו אשה ופסול הוא לעדות, ואינו כעכו״ם המופקע מעדות. ברם הדרשה של מה אחיו וכו׳ מגלה שעבד מופקע מעדות שכן קדושת ישראל שלו רעועה ודומה לעכו״ם, בנוגע לעדות.
וכל מה שנתבאר הוא לפי דברי הרמב״ם. אולם מהתוס׳ שלפנינו ומקושיתם עולה שלדעתם עבד כנעני דומה לאשה וקדוש כמותה בקדושת ישראל גמורה. ומסתבר דס״ל כאותם הראשונים הסוברים שטבילת עבד משוחרר מדרבנן ולא מדאורייתא, דעבד כנעני קדוש בקדושה גמורה מדאורייתא משעת הטבילה הראשונה. ובכן אין לדמות עבד כנעני לעכו״ם כי אם לאשה.
ב.
עיין ברמב״ם ובראב״ד פרק שני מהל׳ שופר (הל״ב) שלפי הרמב״ם אנדרוגינוס בריה בפני עצמו הוא ולראב״ד אנדרוגינוס הוא חצי זכר וחצי נקבה.
והנה הרמב״ם כתב בדיני פסולי עדות (פ״ט מעדות הל״ג - ה׳) שהאנדרוגינוס והטומטום פסולים רק מספק מפני שהם ספק אשה, ואילו בחציו עבד וחציו בן חורין פסק שפסול (הל״ה), ומשמע שהוא פסול ודאי. וקשה למה לא השיג עליו הראב״ד שם, הרי לדעת הראב״ד גם האנדרוגינוס הוא חצי זכר וחצי נקבה, ובכן יפסל בתורת ודאי כמו מי שחציו עבד וחציו בן חורין.
ותירץ הגר״מ זצ״ל שלפי הרמב״ם שאני אשה שפסולה לעדות מעבד שמופקע מעדות בתורת גוי. לכן חצי עבד וחצי בן חורין פסול ודאי, שכן הצד של חצי עבד וגוי מפקיע מן הגברא את חלות שם העדות לגמרי ואפילו מהצד של חצי בן חורין. דגויות מפקיעה חלות עדות לגמרי מהגברא. מאידך הצד של חצי אשה שבאנדרוגינוס אליבא דהראב״ד אינו פוסל הצד של חצי זכר. אף שאשה פסולה בעצמה, אין זה אלא חסרון הכשר, ולכן אינה פוסלת את הצד השני. דלעבד וגוי חסרים קדושת ישראל, ומשום כך אף חצי עבד, הואיל וחסרה לו קדושת ישראל שלמה, פסול ודאי הוא. לעומת זה, אשה קדושה בקדושת ישראל שלמה אלא שאינה ראויה להעיד מדין חסרון הכשר, ולא כמופקע. ולכן לראב״ד, חצי אשה מהוה ספק פסול בלבד, ולא פסול ודאי כחצי עבד.
א. רבינו כאן לשיטתו שאין לעכו״ם קיומי מצוות חוץ מז׳ מצוות בני נח וקרבנות וצדקה, ועבד כנעני דומה לעכו״ם לענין מעשה״ג שאין לו קיום מצוה ואינו מברך עליהן. ועיין בפרי מגדים או״ח תקפ״ט משבצות זהב ס״ק ב׳ ובאשל אברהם שם סק״ג.
ב. יל״ע אליבא דהרמב״ם ולפי הגר״ח זצ״ל בדין ישראל שבא על שפחה משוחררת לפני הטבילה השניה שלה מה יהיה דין הולד. ויתכן שדין הולד להיות כמותה - חסרה לו קדושת ישראל גמורה, ופטור ממצוות עשה שהזמן גרמא עד שיטבול לגמור קדושתו. ולכאורה יזדקק הולד לקבל עול מצוות עליו בפני בי״ד, ושלא כאמו המשוחררת, שהרי היא קבלה עליה עול מצוות בפני בי״ד בטבילה הראשונה, וכדנתבאר ברמב״ם. ברם לפי מה שמבואר בשם הגר״ח זצ״ל שבנוגע ליוחסין הרי היא כישראלית גמורה ולא כעכו״ם מסתבר שדין הולד כולד ישראל ויתייחס אחר אביו, ולא יצטרך טבילה כלל, וצ״ע.
ג. עיין בס׳ רשימות שיעורים למס׳ שבועות ונדרים חלק א׳ דף קמ״ח. וכמו שקבע הגרע״א זצ״ל להלכתא, כן איתא בספר החינוך סוף מצוה ת״ו.
ד. עיין בתומים (סי׳ ל״ה ול״ו) ובנתיבות המשפט סי׳ ל״ו אות י׳. מיהו קשה, הרי הגרע״א זצ״ל חילק בין קרוב שראוי לדון אחרים למי שאינו קרובו כאשה הפסולה לכל. וקשה דלפי חשבון זה יוצא שאף הפסול מחמת עבירה פסול להתרת נדרים כמו שהוא פסול לדון. והרי פסול מחמת עבירה אינו מופקע מעדות לגמרי, כי בנמצא אחד מהם פסול מחמת עבירה עדותן בטלה, וצ״ע.
ה. עיין ברמב״ם פ״ט מהל׳ מלכים (הלי״ד) שכתב וז״ל וכן בן נח נהרג בעד אחד ועל פי קרובין אבל לא בעדות אשה ולא תדון אשה להם עכ״ל. ומסתבר שהביאור הוא שכל הפסולים לעדות בישראל כשרים אצל בן נח, אך אשה שונה מאחר שהיא מופקעת מעדות ומדין, ולא רק פסולה, ולפיכך אינה מעידה ודנה בבני נח, וצ״ע.
ו. לפום ריהטא יש להשוות את דין האשה בקדושת ישראל לקדושת ישראל הדיוט בהשוואה למלך. הנה ישראל הדיוט אינו חייב בכל המצוות שבהן מחוייב מלך ישראל (כגון כתיבת ס״ת של מלך, איסור ריבוי נשים וכדומה). ועכ״ז בנוגע לקדושת ישראל לכאורה הדיוט שוה למלך כי שניהם נתקדשו באותה קדושת ישראל ואין הפרש ביניהם.
ברם אמר רבינו זצ״ל שמסתבר שקדושה נוספת ומיוחדת אכן חלה בגברא של מלך. והראייה משאול המלך שמאחר שנמשך בשמן אמר לו שמואל (פרק י׳ פסוק ו׳): וצלחה עליך רוח ה׳ והתנבית עמם ונהפכת לאיש אחר. משיחתו בשמן קידש את שאול ברוח ה׳ ובהתעלות רוחנית. ויוכיחו אף דברי הרמב״ם בתיאורו את מעלת הנביא (פרק ז׳ מהל׳ יסודי התורה הל״א): ז״ל מיד רוח הקודש שורה עליו. ובעת שתנוח עליו הרוח תתערב נפשו במעלת המלאכים הנקראים אישים ויהפך לאיש אחר ויבין בדעתו שאינו כמות שהיה אלא שנתעלה על מעלת שאר בני אדם החכמים כמו שנאמר בשאול והתנבית עמם ונהפכת לאיש אחר עכ״ל.
והוסיף רבינו זצ״ל שבדרך זו אפשר אף להבין את דברי הרמב״ם בנוגע לכתר תורה (פרק ג׳ מהל׳ ת״ת הל״א) וז״ל בשלשה כתרים נכתרו ישראל. כתר תורה וכתר כהונה וכתר מלכות. כתר כהונה זכה בו אהרן וכו׳. כתר מלכות זכה בו דוד וכו׳. כתר תורה הרי מונח ועומד ומוכן לכל ישראל וכו׳ כל מי שירצה יבא ויטול. שמא תאמר שאותם הכתרים גדולים מכתר תורה הרי הוא אומר בי מלכים ימלוכו ורוזנים יחוקקו צדק בי שרים ישורו. הא למדת שכתר תורה גדול משניהם עכ״ל. ועלינו להבין את הצד השוה שבין שלשת הכתרים האלה ובמה גדול כתר התורה מהאחרים.
ודומה שהתכוון הרמב״ם במילת ״כתר״ לקדושה מיוחדת ונוספת שחלה בכל א׳ משלשת האנשים האלה. כהונה בודאי מהוה חלות קדושה מיוחדת ונוספת בגברא, וכדמבואר מפסוקים רבים שבתורה ובמצוות ״וקדשתו״ ו״ולא יחלל״ המזהירות בשמירת קדושת כהונה. אהרן ובניו נמשחו בשמן המשחה שקידשם ולזרעם לעולם בקדושת הגוף מיוחדת. אף מלך נתקדש בקודשה אישית מיוחדת וכנ״ל. חלות קדושה מיוחדת ונוספת נקראת ״כתר״.
אף תורה מקדשת את הגברא של ת״ח. מצות לימוד התורה אינה מצטמצמת רק בידיעת התורה. אמנם הרמב״ם בפרק א׳ - וב׳ מהל׳ ת״ת מתאר את הבחינה הפשוטה הזו של לימוד התורה. אך בפרק ג׳ מתאר הרמב״ם בחינה שנית שבת״ת - ״כתר התורה״ - כלומר את השפעת התורה על האישיות של הת״ח ואת חלות הקדושה שחלה בו מחמת לימוד התורה. יש כח בתורה לקדש ולטהר את האדם. והוא יותר גדול אפילו מכחו של שמן המשחה המקדש את הכהן הגדול או את המלך. כי התעלות הרוח וקדושה אישית של מי שזכה לכתר תורה גדולה יותר משל כ״ג או משל מלך.